DSpace ne tür kalıcı tanımlayıcılar kullanır?
açıkerişim tanımlıyıcaları

DSpace ne tür kalıcı tanımlayıcılar kullanır?

DSpace, her dijital nesneye (Öğe, Koleksiyon, Topluluk) kalıcı bir tanımlayıcının atanmasını gerektirir. Geliştiriciler çok uzun süre çalışacak bir çözüm istediklerinden, tanımlayıcı sistemin HTTP gibi temel ağ protokollerinden bağımsız olması gerekiyordu.

DSpace kullanan Kol sistemi ile ilgili CNRI (Ulusal Araştırma Girişimleri Corporation) her bir dijital nesnenin için kalıcı tanımlayıcı olarak. Tanıtıcılar bir çözüm hizmeti aracılığıyla gerçek URL'lere çözümlenir. Tutma çözücü açık kaynaklı bir sistemdir. DSpace'deki (ve başka yerlerdeki) tanıtıcılar şu anda HTTP URI'leri olarak uygulanmaktadır, ancak gelecekteki protokollerle çalışacak şekilde de değiştirilebilir. Tutamaç sistemi ayrıca ISBN veya ISSN gibi mevcut bibliyografik tanımlayıcıları da destekleyebilir.

DSpace'in geçerli sürümünde, tanıtıcılar dahili tanımlayıcılar olarak kullanılır. Varsayılan olarak DSpace, yeni nesnelere tanıtıcılar atarken '123456789' adlı 'kukla' (harici olmayan) tanıtıcı önekini kullanır. Bir kuruluş geçerli bir Tanıtıcı öneki (harici konumlardan çözülebilir) almak istiyorsa, yıllık küçük bir hizmet ücreti karşılığında bir Tutamak Sistemi sitesinden satın alınabilir.

Bir kuruluşun başka bir kalıcı tanımlama sisteminin kullanılmasını gerektiren bir politikası varsa, bunu kaynağın genel veya harici kalıcı tanımlayıcısı olarak kullanmak mümkün olduğu unutulmamalıdır. Böyle bir durumda, genel tanımlayıcı - örneğin bir URN - kaynağın kendisine tanıtıcı tabanlı kalıcı bağlantı da dahil olmak üzere, kaynak hakkında meta veriler içeren DSpace tarafından oluşturulan bir sayfaya çözümlenebilir.

DSpace'in gelecekteki sürümleri birden çok dahili kalıcı tanımlayıcıyı destekleyebilir. Bununla birlikte, bu çalışma hala araştırılmaktadır ve bu projeye yardımcı olmak için gönüllü olmaya istekli geliştiriciler ve kurumlar arıyoruz.

Diğer yazılar

DSpace 7 Demo Sitesini kullanarak deneyin!
DSpace 6 Demo Sitesini kullanarak deneyin!

DSpace Dijital Materyal Nasıl Korunu?

DSpace Kalıcı Tanımlayıcılar

DSpace içerik türleri

DSpace Toplu Veri Aktarımı

DSpace ne tür kalıcı tanımlayıcılar kullanır?
Mehmet Demirel 27 Ocak, 2020
Bu gönderiyi paylaş
Arşivle
Giriş to leave a comment

DSpace hangi içerik türlerini destekliyor?
Dspace içerik türleri