Dspace ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde tamamen özelleştirilebilir
Özelleştirilebilir

İhtiyaçlarınıza uyacak şekilde tamamen özelleştirilebilir

DSpace, ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde aşağıdaki anahtar yollarla özelleştirilebilir:

Kullanıcı arayüzünü özelleştirme veya tema - DSpace web sitenizin görünümünü ve hissini tamamen özelleştirebilir, böylece kendi kurumunuzun web sitesi ile sorunsuz bir şekilde bütünleşir ve kullanıcılarınız için daha sezgisel olabilir. DSpace iki ana kullanıcı arabirimi seçeneği sunar: geleneksel (JSP tabanlı) arayüz ve kutudan çıkan çeşitli "temalar" sağlayan Manakin (XML tabanlı).

Meta verileri özelleştirin - Dublin Core, DSpace uygulamasındaki varsayılan meta veri biçimidir. Ancak, uygulamanız için özelleştirmek üzere herhangi bir alan ekleyebilir veya değiştirebilirsiniz. DSpace şu anda herhangi bir hiyerarşik olmayan düz ad alanını desteklemektedir, ancak diğer hiyerarşik meta veri şemalarını MARC ve MODS gibi DSpace'e almak mümkündür. Bu, yaya geçidi gibi araçların kullanılmasını ve veri aktarımını haritalamak için bazı teknik özelliklere sahip olmayı gerektirir.

Göz Atma ve Arama'yı Yapılandırma - DSpace web sitenizde tarama için yazar, başlık, tarih vb. Gibi hangi alanları görüntülemek istediğinize karar verebilirsiniz. Arama arayüzüne dahil edilmesini istediğiniz meta veri alanlarını da seçebilirsiniz. Belirli bir öğedeki tüm metin ve öğeyle ilişkili meta veriler, istenirse tam metin araması için dizine eklenir.

Yerel kimlik doğrulama mekanizmaları - DSpace, LDAP (ve hiyerarşik LDAP), Shibboleth, X.509, IP tabanlı dahil olmak üzere çoğu üniversite kimlik doğrulama yöntemi için eklentilerle birlikte gelir. Ayrıca, DSpace kendi dahili kimlik doğrulama yöntemiyle birlikte gelir veya aynı anda birden çok kimlik doğrulama yöntemi kullanacak şekilde yapılandırılabilir. Özel bir kimlik doğrulama mekanizması kullanıyorsanız kendi kimlik doğrulama eklentinizi de oluşturabilirsiniz.

Standartlarla uyumluluk - DSpace erişim, alım ve dışa aktarma için birçok standart protokole uyar. DSpace'in desteklediği standartlar şunlardır: OAI-PMH, OAI-ORE, SWORD, WebDAV, OpenSearch, OpenURL, RSS, ATOM.

Yapılandırılabilir veritabanı - DSpace meta verilerini yönettiği veritabanı için PostgreSQL veya Oracle'ı seçebilirsiniz.

Varsayılan dil - DSpace web uygulaması yirmiden fazla dilde kullanılabilir. Dolayısıyla, İngilizce yerel diliniz değilse, DSpace'in kullandığı dili özelleştirebilirsiniz. DSpace'i birden çok dili destekleyecek şekilde de yapılandırabilirsiniz, böylece kullanıcılarınızın gördüğü dil web tarayıcılarında ayarlanan 'tercih edilen dil' olur.

Dspace ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde tamamen özelleştirilebilir
Mehmet Demirel 24 January, 2020
Share this post
Archive
Sign in to leave a comment

DSpace'i Kullanmanın En Önemli Nedenleri
Açıkerişim Kullanmanın Nedenleri