DSpace 7.0 Beta1 Sürümü yayınlandı!
DSpace 7.0 platformu

Sayın DSpace Topluluğu,

DSpace Liderlik Grubu, DSpace Komisyonları ve LYRASIS, indirme ve test için DSpace 7.0 Beta1'in kullanılabilirliğini resmi olarak duyurdu. 7.0 Beta1, topluluk geri bildirimi ve 7.0 platformunun yeni özelliklerini tanıtmak için planlanmış birkaç Beta sürümünden ilkidir. Beta sürümü olarak, bunu üretimde yüklemenizi önermiyoruz. Bunun yerine, bir test ortamına kurmayı düşünmenizi, denemenizi ve fark ettiğiniz sorunları veya hataları rapor etmenizi istiyoruz.

DSpace 7.0 beta1, demo sitelerimizde manuel olarak veya bir Docker “hızlı kurulum” aracılığıyla test edilebilir. Bkz. Https://wiki.lyrasis.org/display/DSPACE/Try+out+DSpace+7


Aranacak yeni özellikler:

Tamamen yeni bir Kullanıcı Arayüzü. Bu, Angular.io üzerine inşa edilen yeni Javascript tabanlı ön uçtur (Angular Universal tarafından sağlanan SEO desteği ile). Bu yeni arayüz HTML ve CSS (SCSS) ile teması mümkün. Erken tema oluşturma eğitimi için Kuzey Amerika Kullanıcı Grubu toplantısından “DSpace 7 Workshop'a Başlarken” konusuna bakın: slaytlar veya video kaydı.

Tamamen yeni, tam özellikli bir REST API (tek bir webapp arka ucu aracılığıyla sağlanır). Bu yeni arka uç yalnızca bir REST API değil, aynı zamanda OAI-PMH, SWORD (v1 veya v2) ve RDF'yi de destekliyor.

Yeni tasarlanmış bir arama kutusu. Herhangi bir sayfanın başlığından arama yapın (büyüteci tıklayın). Arama sonuçları sayfasında artık otomatik arama vurgulama, genişletilebilir ve aranabilir filtreler ve isteğe bağlı küçük resim tabanlı sonuçlar ("ızgara" görünümünü tıklayın) bulunmaktadır.

Yeni, bir sayfalık sürükle bırak gönderim formu, yeni bir iş akışı onay süreci ve aranabilir geçmiş gönderimleri içeren yeni bir MyDSpace alanı. (Giriş yapın, profil simgesini tıklayın, “MyDSpace” i tıklayın). "Göster" açılır menüsünde "Tüm görevler" i seçerek talep edilecek iş akışı görevlerini bulun.


Dinamik kullanıcı arayüzü çevirileri (Yerküreyi tıklayın ve bir dil seçin)

Yeni bir Yönetici kenar çubuğu. Yönetici olarak giriş yaptığınızda bir yönetici kenar çubuğu görünür. Yeni bir Topluluk / Koleksiyon / Öğe oluşturmak, mevcut olanları düzenlemek ve kayıtları yönetmek için bunu kullanın. (NOT: Bazı Yönetimsel araçlar hala eksik veya gri renktedir. Gelecek Beta sürümlerinde geleceklerdir.)

İsteğe bağlı, Yapılandırılabilir Varlıklar özelliği. DSpace artık, diğer varlıklar ile ilişkileri olabilen belirli bir "tür" Öğesi olan "varlıkları" desteklemektedir. Bu varlık türleri ve ilişkileri yapılandırılabilir, iki örnek kullanıma hazır olarak gelir: bir dizi Dergi hiyerarşi varlığı (Dergi, Cilt, Sayı, Yayın) ve bir dizi Araştırma varlığı (Yayın, Proje, Kişi, Kuruluş) . Daha fazla bilgi için OR2019'dan “Yapılandırılabilir Varlıkların Gücü” konusuna bakın: slaytlar veya video kaydı. Ayrıca, Docker aracılığıyla DSpace 7 denendiğinde, her ikisi de hazır örnekleri içeren bir test veri seti kullanılabilir.

OAI-PMH'de Literatür Depoları için OpenAIREv4 Yönergeleri Desteği (OAI-PMH'deki yeni “openaire4” bağlamına bakınız).

7.0 Beta1 Sürüm Notlarına https://wiki.lyrasis.org/display/DSDOC7x/Release+Notes adresinden ulaşılabilir.


Çok yakında:

Önümüzdeki aylarda, her biri yeni (veya şu anda eksik) özellikler sunan bir dizi Beta sürümü yayınlayacağız. Geçici sürüm hedefleri aşağıdaki gibidir:

Beta 2 (hedef: Mar 2020): Kimlik Doğrulama / Yetkilendirme geliştirmeleri / düzeltmeleri, gelişmiş Yönetim Düzenleme ve Öğe Sürüm Oluşturmaya odaklanan beta sürümü.

Beta 3 (hedef: Nisan 2020): Hesap Profilleri, Gönderme / İş Akışı geliştirmeleri, ek Yönetim araçlarına odaklanan beta sürümü

Beta 4 (hedef: Mayıs 2020): SEO geliştirmelerine odaklanan beta sürümü, Tema geliştirmeleri, Toplu işleme araçları, Solr tabanlı İstatistik görünümleri, geliştirilmiş GDPR hizalaması

Beta 5 (hedef: Haziran 2020): Önceki Betalarda bulunan hataları veya sorunları temizlemek veya eksik özellikleri tamamlamak için isteğe bağlı Beta sürümü.

7.0 Son Sürüm: 7.0'ın nihai, üretime hazır sürümü, yukarıdaki Betaların tamamı tamamlanır tamamlanmaz ve diğer önemli hatalar giderilir giderilmez yayınlanacak. Kabaca son Beta'dan 1-2 ay sonra tahmin ediliyor.

Bu sürüm hedefleri hakkında daha fazla bilgiyi https://wiki.lyrasis.org/display/DSPACE/DSpace+7+Release+Goals adresinde bulabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için kaynaklar

DSpace 7 Beta Sürümü yayınlandı ama şu anda DSpace 7 belgeleri devam ediyor, ancak https://wiki.lyrasis.org/display/DSDOC7x/ adresinde başladı.

Bununla birlikte, tüm yeni 7.0 özelliklerine genel bir bakış sağlayan bir dizi kaydedilmiş sunumumuz ve çalıştayımız var.

OR2019 (Haziran 2019) sunumları / çalıştayları. Bazı video kayıtları https://wiki.lyrasis.org/display/DSPACE/DSpace+7+at+OR2019 mevcut

Kuzey Amerika Kullanıcı Grubu Toplantısında DSpace 7 Workshop'a Başlarken (Eylül 2019). Slaytlar, atölye malzemeleri ve video kaydı içerir. https://wiki.lyrasis.org/display/DSPACE/2019+DSpace+North+American+User+Group+Meeting

OR2020 konferansı da dahil olmak üzere 2020 için ek DSpace 7 sunumları / çalıştayları / web seminerleri planlanmaktadır


Katkılarınız için teşekkürler!

DSpace 7.0 Beta1 Sürümü yayınlandı!
Mehmet Demirel 17 June, 2020
Share this post
Tags
Archive
Sign in to leave a comment

DSpace Handle Server
Açıkerişim Handle Sunucu