Açık Kaynak VIVO Nedir?
açık erişim vivo uygulaması

    VIVO nedir?

    VIVO, kuruluşunuzun bilimsel çalışmasının entegre bir kaydını oluşturur.

    VIVO, araştırma keşfi için açık kaynaklı bir araç olarak dünya çapında 100'den fazla kuruluşta kullanılmaktadır. VIVO, akademik profiller sağlamak için zengin, bağlantılı, standart bir veri kaynağı, uzman bulma, içerik analizi, ağ analizi ve araştırmacı ortaklar arasındaki bağlantıların keşfi ve çok daha fazlası gibi otomatik veri süreçlerini kullanarak kurumunuzun bilimsel araştırmalarıyla ilgili bilgileri düzenler. VIVO’nun açık standartlara dayalı yaklaşımı, bilimsel etkinliğin büyük veri görünümlerini oluşturmak için VIVO'nuzdaki verilerin başkalarıyla paylaşılabilmesini sağlar.

    • VIVO, belirli bir kurumdaki disiplinler arasında araştırma ve bilgi keşfi sağlayan açık kaynaklı, üye destekli bir kurumsal uygulamadır.

    • VIVO, yayın, öğretim, hizmet ve profesyonel bağlantılar gibi çalışanlarınızın araştırma ve çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgilerle doldurulur. Bu bilgiler daha sonra sorgularda kullanılan profiller olarak görüntülenebilir.

    • VIVO ayrıca kurum içindeki kişileri ve bilgileri bulmak için güçlü bir arama işlevselliği sağlar.

    • VIVO üye destekli, açık kaynaklı bir yazılım ve scholarship'i temsil eden bir ontolojidir. VIVO, bilimsel faaliyetlerin kaydedilmesini, düzenlenmesini, aranmasını, göz atılmasını ve görselleştirilmesini destekler. VIVO, bilimsel kayıtların, araştırma keşfinin, uzman bulmanın, ağ analizinin ve araştırma etkisinin değerlendirilmesini sergilemeyi teşvik eder. VIVO, bilimsel faaliyetlerin ek alanlarını desteklemek için kolayca genişletilebilir.

    • VIVO, bir kurum tarafından araştırmacının ilgi alanları, faaliyetleri ve başarıları ile kurulduğunda ve dolduğunda, o kurumdaki ve ötesindeki disiplinler arasında araştırma ve scholarship keşfine olanak tanır. VIVO, istenen bilgileri hızlı bir şekilde almak için yönlü sonuçları döndüren bir tarama ve arama işlevini destekler. Bir VIVO kurulumundaki içerik manuel olarak tutulabilir, İK, hibeler, kurs ve fakülte etkinlik veritabanları gibi yerel kayıt sistemlerinden veya yayın toplayıcıları ve fon ajansları gibi veritabanı sağlayıcılarından otomatik olarak VIVO'ya getirilebilir.


    VIVO'nun en önemli faydaları nelerdir?

    VIVO'nun temelindeki veritabanı, doğrulanmış kaynaklardan gelen bilgilerle otomatik olarak doldurulabilir ve böylece manuel veri girişi ihtiyacını azaltır.

    VIVO kullanıcıları, sistemdeki profilleri çeşitli arama yöntemleri kullanarak bulabilir, böylece araştırmacıların ve çalışmalarının keşfedilebilirliğini kolaylaştırabilir.

    VIVO, çeşitli şekillerde kullanılabilecek merkezi bir profesyonel bilgi kaynağı sağlar.


    Kurumum nasıl VIVO topluluğunun katılımcı üyesi olabilir?

    Kurumunuz VIVO'yu kurarak ve kullanarak ücretsizdir. Yazılımı GitHub'dan indirin . Ayrıca, gelişmiş arama, yeni işbirliği özellikleri, bilim adamlarını ve çalışmalarını gruplama, bulma ve haritalama sağlayan uygulamalar geliştirmeye de katılabilirsiniz. Duraspace'e üye olarak projeyi finansal olarak destekleyebilirsiniz .

    Proje hakkında bilgi almak için lütfen  [email protected]  [email protected] [email protected] adreslerimizden birine abone olun .


    VIVO projesi hakkında sorularınız için kime başvurabilirim?

    Posta listelerimizden birine soru göndermek en iyisidir:   [email protected]  veya  [email protected] 

    Kurumunuzda VIVO


    VIVO nasıl bilgi edinir?

    Bilgiler, insan kaynakları, hibe veri tabanları, ders listeleri ve fakülte faaliyet bilgileri gibi doğrulanmış kaynaklardan sisteme aktarılır. Veriler ayrıca bireysel kullanıcı veya kullanıcının proxy'si tarafından manuel olarak girilebilir veya özelleştirilebilir. VIVO daha sonra bu bilgileri tarama ve arama yetenekleri için kullanılabilir hale getirmenin yanı sıra diğer web sayfalarına ve dış kaynaklara dışa aktarır.


    VIVO'nun birincil kullanıcıları kimlerdir?

    Bireyler VIVO'nun tarama ve arama işlevlerine istedikleri zaman web üzerinden erişebilirler. Araştırmacılar, akademisyenler, öğrenciler, yöneticiler, fon ajansları, bağışçılar ve genel halk üyeleri VIVO'dan faydalanabilir.


    VIVO hangi durumlarda yardımcı olabilir?

    • Büyük ölçekli veya çok disiplinli hibelerde ortak çalışan arayan araştırmacılar

    • Uzmanlaşmış beceri ve uzmanlığa sahip bireyler arayan fon sağlayan kurumlar ve bağışçılar

    • Öğrettikleri yaklaşan seminer veya kursların reklamını yapmak isteyen öğretim üyeleri

    • Fakülte veya bölüm etkinliklerini sergileyen yöneticiler

    • Lisansüstü eğitim programları ve danışmanları bulmaya çalışan öğrenciler


    VIVO araştırmamı veya akademik konumumu nasıl geliştirir?

    VIVO, araştırma ortakları veya belirtilen beceri ve bilgi kaynaklarını bulma işlemini kolaylaştırır. Entegre sistem, mevcut araştırma ortamında daha da hayati önem kazanan disiplinler arası işbirliğini desteklemektedir.

    VIVO'yu diğer sosyal veya araştırma ağı araçlarına göre kullanmanın avantajları nelerdir?

    Mevcut ağ platformlarının çoğu, kullanıcılar tarafından manuel olarak bilgi girilmesine dayanırken, VIVO otomatik olarak doğrulanmış kaynaklardan gelen verilerle doldurulur. VIVO'nun veri toplama metodolojisi, bilgileri standartlaştırmak ve bulmayı, almayı ve paylaşmayı kolaylaştırmak için kontrollü kelime dağarcığı kullanır. Sistem, insanlar ve bilgisayar uygulamaları tarafından okunabilen tutarlı bir biçimde veri sağlar.


    VIVO teknik özellikleri ve teknik bilgiler

    VIVO nasıl çalışır?

    VIVO bir ontoloji editörü ile birleştirilmiş bir semantik web uygulamasıdır. Kaynak Açıklama Çerçevesi'ni (RDF) kullanır ve özelleştirilebilir taramayı destekler. VIVO'daki bilgiler, konu-yüklem-nesnesi formunun "üç katı" olarak saklanır; örneğin, John Doe (konu) - (yüklem) - "Video Oyunlarının Çocuklar Üzerindeki Etkisi" (nesne) 'nin yazarıdır. VIVO ile, ontolojiler oluşturabilir ve yükleyebilir, ilişkileri düzenleyebilir, verileri görüntülemek için genel bir web sitesi oluşturabilir ve yerleşik arama motorunu kullanarak arama yapabilirsiniz.


    VIVO bir kayıt sistemi midir?

    VIVO bir kayıt sistemi değildir, ancak bir kullanıcı profilinin bazı bölümleri kısa biyografi-açıklamalar, araştırma alanları veya coğrafi odak alanları gibi belirli bilgilerin tek kaynağını temsil edebilir.


    VIVO araştırmacılar için tanımlayıcıları nasıl ele alıyor?

    VIVO birçok araştırmacı tanımlayıcısını destekler ve yenilerini barındırmak için kolayca genişletilebilir. Özellikle, VIVO ORCiD'yi destekler.


    VIVO diğer yazılım uygulamalarıyla etkileşime girebilir mi?

    VIVO, diğer yazılımlarla etkileşim için birden fazla yöntem sunar. Verilerine içerik anlaşması ve VIVO API'leri aracılığıyla erişilebilir. Veriler kolayca boşaltılır ve diğer üçlü mağazalara yeniden yüklenir ve diğer sistemlere dönüştürülür.


    VIVO gizlilik sorunlarını nasıl ele alıyor?

    VIVO yalnızca araştırma ve eğitim faaliyetleri ile ilgili halka açık verileri içermelidir. VIVO'da hassas bilgiler saklanmamalıdır.

    Açık Kaynak VIVO Nedir?
    Mehmet Demirel 1 February, 2020
    Share this post
    Archive
    Sign in to leave a comment

    DSpace Browse Index Customization
    Dizin Özelleştirmesi