DSpace dijital materyali nasıl korur?
açıkerişim dijital ögeler

DSpace dijital materyali nasıl korur?

DSpace, dijital malzemelerinizin korunmasını garanti etmez. Bununla birlikte, DSpace yazılımı genel dijital koruma stratejinizde merkezi bir rol oynamak için uygundur. Yerel dijital koruma stratejinizin muhtemelen virüs kontrolü vb. İle birlikte bir yedekleme / geri yükleme planı içermesi gerektiğini unutmayın.

DSpace, iki dijital koruma düzeyini belirlemenizi sağlar: bit koruma ve işlevsel koruma. Bit koruması, bir dosyanın zamanla tamamen aynı kalmasını sağlar - tek bir bit değiştirilmez - fiziksel ortam onun etrafında gelişir. Fonksiyonel koruma ileri gider: Dosya yapardijital formatlar (ve fiziksel medya) zamanla gelişirken, malzemenin başlangıçta olduğu gibi hemen kullanılmaya devam etmesi için zamanla değişir. Bazı dosya biçimleri, TIFF görüntüleri veya XML belgeleri gibi doğrudan biçim geçişi kullanılarak işlevsel olarak korunabilir. Diğer formatlar tescillidir veya başka nedenlerle işlevsel olarak korunması çok daha zordur. Hiç kimse, tüm kullanıcıların araştırma materyalleri için seçeceği formatları tahmin edemez. Amaçları için en iyi araçları kullanırlar ve araştırma kurumları bu araçların ürettiği formatları alırlar. Bu nedenle DSpace, belirli bir biçim için üç koruma düzeyi seçmenize olanak tanır: desteklenen, bilinen veya desteklenmeyen.

Desteklenen biçimler, biçim taşıma veya öykünme tekniklerini kullanarak işlevsel olarak korunabileceğinizi düşündüğünüz biçimlerdir. Örnek olarak TIFF, SGML, XML, AIFF ve PDF verilebilir.

Bilinen biçimler, özel veya ikili biçimler gibi korumaya söz veremeyeceğiniz, ancak üçüncü taraf geçiş araçlarının biçim geçişine yardımcı olması için ortaya çıkacağı kadar popüler olan biçimlerdir. Örnekler Microsoft Word ve Powerpoint, Lotus 1-2-3 ve WordPerfect'tir.

Desteklenmeyen biçimler, herhangi bir işlevsel korumayı yapacak kadar bilmediğiniz biçimlerdir. Bu, bazı özel biçimleri veya türünün tek örneği bir yazılım programını içerir.

DSpace'in Desteklenen, Bilinen ve Bilinmeyen biçimler için bazı varsayılan değerler sağlamasına rağmen, kurumunuzun yerel koruma stratejinize göre uygun değerleri belirlemesi gerektiğini unutmayın.

DSpace ayrıca koruma hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak başka araçlar da sunar

Sağlama Toplamı Denetleyicisi - Bu araç, DSpace örneğinizde depolanan tüm (veya bazı) içerik dosyalarının tam sabitlik (sağlama toplamı) denetimini gerçekleştirmek üzere zamanlanabilir. Sağlama Toplamı Denetleyicisi hakkında daha fazla bilgi için DSpace Belgeleri Sistem Yönetimi bölümünün "Sağlama Toplamı Denetleyicisi" bölümüne bakın.

Diğer yazılar

DSpace 7 Demo Sitesini kullanarak deneyin!
DSpace 6 Demo Sitesini kullanarak deneyin!

DSpace Dijital Materyal Nasıl Korunu?

DSpace Kalıcı Tanımlayıcılar

DSpace içerik türleri

DSpace Toplu Veri Aktarımı

DSpace dijital materyali nasıl korur?
Mehmet Demirel 28 Ocak, 2020
Bu gönderiyi paylaş
Arşivle
Giriş to leave a comment

DSpace ne tür kalıcı tanımlayıcılar kullanır?
açıkerişim tanımlıyıcaları