Üniversite araştırmalarının uluslararası tanınırlığını artırmak için DSpace 7'yi kullanın
DSpace 7 ile tanınırlığınızı artırabilirsiniz

Üniversite araştırmalarının uluslararası tanınırlığını artırmak için DSpace 7'yi kullanın

Güzel görünümlü ve güvenilir dijital veri deposu her üniversitenin amiral gemisidir. Akademik başarıları dünyaya sunmak ve uluslararası görünürlüğü artırmak için bir üniversitenin tüm araştırmalarını tek bir platformda bir araya getirir. Depoyu mevcut trendlerle güncel, kullanımı kolay ve güvenli tutmak önemlidir. DSpace 7 bu konuda size yardımcı olacaktır.


DSPACE 7 – dünyanın en popüler veri havuzu yazılımının en yeni sürümü

DSpace, açık kaynak lisansına dayalı bir veri havuzu sistemidir. Yazılım 2002 yılında MIT ve Hewlett-Packard tarafından tasarlandı. Artık uluslararası bir şirketler ve uzman topluluğu tarafından geliştirilmekte ve sürdürülmektedir ve bu topluluk, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan LYRASIS tarafından koordine edilmektedir.

DSpace ücretsizdir, "kutudan çıktığı haliyle" kurulumu kolaydır ve herhangi bir üniversitenin ihtiyaçlarına uyacak şekilde tamamen özelleştirilebilir. Küresel pazar payının neredeyse %40'ı ve 3.000 kurulumuyla DSpace, açık ara dünyanın en yaygın kullanılan kurumsal deposudur.

Ne yazık ki, bu depoların çoğu DSpace'in artık desteklenmeyen eski sürümlerine dayanmaktadır. DSpace 6'nın önceki versiyonu bile bu yılın haziran ayına kadar kullanım ömrünün sonuna ulaşacak. Bunun nedeni, yeni, modern teknolojilerle geliştirilen ve daha iyi güvenlik, daha fazla özellik ve gelişmiş, çekici kullanıcı arayüzü (UI) sağlayan DSpace 7'nin geçen yıl piyasaya sürülmesidir.

DSpace 7'de sunulan en büyük değişikliklerden biri Scopus, Web of Science, ORCID, PubMed, Crossref ve çok daha fazlası dahil olmak üzere harici veritabanlarıyla kolay entegrasyona olanak tanıyan REST API'dir. Entegrasyon, yatırma işlemine yardımcı olur ve kullanıcıların meta verileri manuel olarak girmek yerine kolayca içe aktarmalarına olanak tanır. Ayrıca, örneğin ulusal değerlendirme sistemleri için veri havuzundan veri alma sürecini de kolaylaştırır.

DSpace'i Scopus veya WoS gibi küresel sistemlerle entegre ederek, yayınlar için standart bibliyometrik göstergelerin yanı sıra ek alternatif metrikleri (altmetrikler) görüntülemek mümkündür. DSpace tek başına, diğerlerinin yanı sıra bilim yönetimi ve farklı organizasyon birimleri arasındaki araştırma performansını karşılaştırmak için kullanılabilecek istatistik ve ölçümler de sağlar.

DSpace 7 ayrıca veri deposunu yalnızca yayınlarla değil, araştırma verileriyle de tamamen uyumlu hale getirir. Yayınlarda olduğu gibi, verileri Açık Erişim'de yayınlayabilir veya belirli verileri veya koleksiyonları yalnızca seçilen kullanıcıların kullanımına sunmak için erişimi yönetebilirsiniz. DSpace ayrıca veri kümelerinin versiyonlanmasına da izin verir.

DSpace, yayınlar, patentler, araştırma veri kümeleri, tezler ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli veri türlerini depolamak için kullanılabilir. Her kayıt, yazarlar, bağlı kurumlar, araştırma projeleri ve daha fazlası gibi diğer varlıklarla ilişkilerle ilişkilendirilebilir. Depodaki tüm öğeler birbirine bağlıdır ve aralarında geçiş yapmak kolaydır; bu da kullanıcıların kaynaklarda rahatça gezinmesine yardımcı olur.

Araştırmayı kamuoyu için daha görünür ve erişilebilir kılmak için üniversitenin, araştırmaların arama motorlarında bulunabildiğinden emin olması gerekir. Neyse ki DSpace indekslenebilir, yani Google Akademik gibi harici arama motorları tarafından toplanmaya hazırdır. Bu, deponuza yerleştirilen her kaydın web üzerindeki herkes tarafından kolayca görülebileceği anlamına gelir.


TÜRKİYE'NİN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİNİN DSPACE 7 ÖRNEK ÇALIŞMALARI

LYRASIS'e kayıtlı Gümüş Hizmet Sağlayıcı olarak SelenSoft, Türkiye üniversitelerinde DSpace 7 ile ilgili dört proje üstlenmiştir. İlk ve en uzun soluklu projemiz, Türkiye'nin en eski ve en iyi üniversitelerinden biri olan Marmara Üniversitesi içindir. İşbirliğimiz 3 yılı aşkın süredir devam ediyor. Her şey, Üniversitenin bizi 6.x'te sürümünde olan veri deposunu DSpace 7'ye taşımamız için görevlendirmesiyle başladı. Depo şu anda 100.000'den fazla yayın içeriyor ve Marmara Üniversitesi de bunu ulusal değerlendirme süreci için kullanıyor. Aynı zamanda bakım hizmetleri de sağlıyoruz ve birlikte çalıştığımız süre boyunca uyumlu çalıştığımızı söylemekten gurur duyuyoruz. Ayrıca DSpace'in dahili BT altyapısı (Avesis, Yordam vb.) ile birçok entegrasyonunu gerçekleştirdik.

Diğer başarılı projelerimiz ise Bursa Uludağ ÜniversitesiBezmialem Vakıf Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesinde gerçekeştirilmiştir.

EŞSİZ UYGULAMA MODELİ – Nasıl çalışıyoruz?

DSpace 7'nin kurulumu/uygulaması yalnızca 3 ay sürer. Tarafımızca özelleştirilmiş ve geliştirilmiş standart kutu çözümünü sunuyoruz. Ayrıca üniversite tarafından verilen görsel yönergelere dayanarak arşive birinci sınıf bir görünüm ve his veriyoruz. Uygulama tamamlandıktan sonra bir yıl süreyle tekrarlanan desteğe adım atıyoruz. Üniversite elbette yardım masasını ve teknik desteği alıyor, ancak aynı zamanda veri havuzunu en yeni sürümlerle güncel tutuyoruz.

İster yeni bir DSpace kurulumuyla başlamak isteyin, ister DSpace 7'nin en yeni sürümüne geçin, ister yalnızca teknik yardım arıyor olun; SelenSoft size yardım etmek için burada. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz:

Üniversite araştırmalarının uluslararası tanınırlığını artırmak için DSpace 7'yi kullanın
Mehmet Demirel 6 Kasım, 2023
Bu gönderiyi paylaş
Etiketler
Arşivle
Giriş to leave a comment

THE 2024 Üniversite Sıralamaları Türkiye
THE-Times Higher Education