DSpace Nedir?
DSpace Kurumsal Arşiv Sistemi ne işe yarar?

DSpace Yazılımı, Akademi dünyasındaki Üniversiteler ve Eğitim kurumları için kurumsal bir arşiv sistemidir ve halka açık bilgi kaynakları sağlamak için kullanılır.

DSpace, organizasyon içinde üretilen akademik veya entellektüel çalışmaların saklanması, depolanması, indekslenmesi,  yayınlanması için geliştirilen kurumsal bir arşiv sistemidir.

DSpace ile paylaşılan bilgi kaynaklarından bazıları içerik ve doküman yönetim sistemleriyle örtüşürken, DSpace kurumsal arşiv sistemi uzun süreli depolama, koruma ve erişime odaklanmak üzere geliştirilmiştir.


İlk olarak Kasım 2002'de piyasaya sürülen DSpace, MIT ve HP ile birlikte geliştirildi. Dünyada 1360'dan fazla kurum tarafından kullanılmaktadır. Mart 2004’te yapılan ilk kullanıcı grubu toplantısından sonra, DSpace kullanan bir grup kuruluş Apache Vakfı’nın sosyal gelişim modelini benimseyerek yazılımı geliştirmek için DSpace Federasyonunu kurdu. Gün geçtikçe büyüyen DSpace kullanıcı topluluğu, HP ve MIT işbirliğiyle kullanıcılara liderlik ve destek sağlamak amacıyla Temmuz 2007'de DSpace Foundation'ı kurdu. Mayıs 2009'da, DSpace Vakfı ile ilgili projeler üzerinde işbirliği yapan Fedora Commons arasındaki artan sinerji, ortak misyonun güçlendirilmesi amacıyla kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan DuraSpace'in kurulmasına neden oldu.

DSpace Nedir?
Mehmet Demirel 31 Mayıs, 2019
Bu gönderiyi paylaş
Arşivle
Giriş to leave a comment

OAI-PMH için gerekli üstveri alanları nedir?
DSpace için minimum hangi metadalar olmalı?