Dspace Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
FAQs

DSpace Hakkında

DSpace nedir?

Çığır açan bir dijital veri havuzu sistemi olan DSpace, bir kuruluşun araştırma materyalini dijital formatlarda yakalar, depolar, endeksler, korur ve yeniden dağıtır. Dünya çapındaki araştırma kurumları, kurumsal depolardan (IR'ler) nesne depolarını veya elektronik kayıt yönetimini ve daha fazlasını öğrenmeye kadar çeşitli dijital arşivleme ihtiyaçları için DSpace'i kullanır. DSpace, özelleştirebileceğiniz ve genişletebileceğiniz açık kaynaklı bir yazılım olarak serbestçe kullanılabilir. Dünya çapında aktif bir geliştiriciler, araştırmacılar ve kullanıcılar topluluğu uzmanlıklarını DSpace Topluluğuna katkıda bulunur.

DSpace Topluluğuna kimler katılabilir?

DSpace kullanan herkes çeşitli şekillerde dahil olabilir: programlama, özellik gereksinimlerini tanımlama, belge yazma, yeni özellikleri test etme, tasarımınızı paylaşma veya pazarlama uzmanlığı. Tarafından Katılın DSpace posta listeleri katılarak , projelerinizi ekleyerek için, deneyimlerini ve yorum DSpace Wiki ve diğer DSpace topluluk üyeleri ile işbirliği.

DSpace'i kim yaptı?

MIT Kitaplıkları ve Hewlett-Packard (HP) başlangıçta DSpace geliştirmiştir, ancak yazılım artık DuraSpace tarafından desteklenmektedir Sistem şimdi özelleştirilebilen ve genişletilebilen bir açık kaynak sistemi olarak dünya çapında araştırma kurumları tarafından serbestçe kullanılabilir.

DSpace'i kim yönetir?

DSpace açık kaynaklı yazılım olarak serbestçe kullanılabilir. DSpace Topluluğu kod tabanını yönetir ve yazılımın yeni sürümlerini yayınlar. Dünya çapında aktif bir geliştiriciler, araştırmacılar ve kullanıcılar topluluğu uzmanlıklarını DSpace Topluluğuna katkıda bulunur.

Ayrıca bkz . DSpace projesinde destekleyici bir kuruluş var mı?

DSpace'in diğer dijital depolardan farkı nedir?

DSpace, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok disiplinli bir arşivin doğasında bulunan sayısız sorunu ele alan ilk dijital havuzdur:

  • Bireysel disiplinler tarafından oluşturulan farklı politikalar, uygulamalar ve kültürler
  • Günümüzün çoklu ortam araştırma ortamlarında üretilen çeşitli dijital formatlar
  • Sistem tarafından desteklenen dijital biçimlere erişimi sağlamak ve sürdürmek için gereken meta veri standartlarının karmaşıklığı.

DSpace, çok sayıda veri biçimine ve "topluluklar" olarak bilinen farklı araştırma disiplinlerine uyarlanabilen esnek bir depolama ve erişim mimarisiyle tasarlanmıştır. Her topluluğun kendi uygulamalarını ve terminolojisini kullanabilen kendi özelleştirilmiş kullanıcı portalı vardır.

DSpace projesinin destekleyici bir organizasyonu var mı?

Herhangi bir açık kaynaklı projenin başarısı, topluluğun kolektif enerjisine, bilgisine, coşkusuna ve çabalarına katkıda bulunur. DSpace, DuraSpace yardımı ve yardımı ile kullanıcı topluluğu tarafından geliştirilip desteklenmektedir DuraSpace, Temmuz 2009'da kurulan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Daha önce DSpace projesini destekleyen kuruluşlar, DSpace Vakfı (2007-2009) ve DSpace Federasyonu (2003-2004) faaliyetlerini durdurmuştur. DuraSpace hakkında daha fazla bilgi için lütfen www.DuraSpace.org adresini ziyaret edin . DSpace yazılım platformu hakkında teknik sorular için lütfen DSpace platformu için kim teknik destek sağlar? aşağıda listelenmiş.

Açık kaynak

DSpace ücretsiz mi?

Evet. DSpace sistemi, BSD dağıtım lisansı koşulları altında açık kaynaklı yazılım olarak serbestçe kullanılabilir (aşağıdaki konumlara bakın). Ayrıca, DSpace uygulamasıyla paketlenecek iyi bir açık kaynak araçları bulmaya çalıştık, hepsi açık kaynaklı bir lisans altında (DSpace'in kendisi ile aynı lisans olmasa da) özgürce mevcut, böylece eksiksiz bir sistem elde edersiniz yarattığımız kısımla.

Yazılımı kimler indirebilir?

DSpace gibi açık kaynaklı sistemler herkesin herhangi bir kurum, kuruluş veya şirkette (hatta sadece bir kişide) indirip çalıştırması için kullanılabilir. Ayrıca, kullanıcıların kuruluşun özel ihtiyaçlarını karşılamak için DSpace'de değişiklik yapmasına izin verilir. BSD dağıtım lisansı kullanımına ilişkin özel terimler açıklanmaktadır.

DSpace, açık kaynaklı yazılım olarakGitHub . Yazılımın en son sürümü hakkında daha fazla bilgi için, Güncel Sürüm Notlarına bakınız .

DSpace açık kaynaklı yazılımı nereden indirebilirim?

DSpace, GitHub'dan açık kaynaklı yazılım olarak serbestçe kullanılabilir Git konusunda bilginiz varsa, en son kodu GitHub Kod Deposu'ndan da indirebilirsiniz .

DSpace sistemini değiştirebilir miyim?

Evet, sistemi kuruluşunuzun ihtiyaçlarına göre özelleştirebilir ve genişletebilirsiniz. DSpace, bireysel organizasyonlar için adaptasyonu mümkün olduğunca kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. DSpace'e kod değişiklikleri gönderme hakkında bilgi için DSpace Wiki'ye nasıl katkıda bulunabileceğinize bakın Her uygulama farklıdır, ancak çoğu kuruluş, örneğin mevcut sistemlerle çalışmak için kimlik doğrulama sistemini özelleştirmelidir. Bazı kuruluşlar, DSpace ile birlikte sağlanan açık kaynak araçlarını farklı araçlarla değiştirmek isteyebilir (örneğin, PostgreSQL'i mySQL veya Oracle ile değiştirmek).

Açık Kaynak hakkında nereden daha fazla bilgi edinebilirim?

O'Reilly & Associates'in açık kaynak kodlu bir web sitesi var: http://opensource.oreilly.com/ .

İşlevsellik

DSpace ne tür içeriği destekliyor?

DSpace her türlü dijital formatı kabul eder. DSpace'in barındırabileceği öğelere bazı örnekler:

  • Makaleler, baskılar, çalışma kağıtları, teknik raporlar, konferans kağıtları gibi belgeler
  • Kitabın
  • Tezler
  • Veri Kümeleri
  • Bilgisayar programları
  • Görselleştirmeler, simülasyonlar ve diğer modeller
  • Multimedya yayınları
  • İdari kayıtlar
  • Yayınlanan kitaplar
  • Yer paylaşımlı dergiler
  • Bibliyografik veri setleri
  • Görüntüler
  • Ses dosyaları
  • Video dosyaları
  • e-formatlı dijital kütüphane koleksiyonları
  • Öğrenme nesneleri
  • internet sayfaları

DSpace Toplulukları ve Koleksiyonları nedir?

Her DSpace hizmeti Topluluklardan (DSpace'e içerik katkıda bulunan gruplar) oluşur ve Toplulukların her birinde içerik öğelerini veya dosyaları içeren Koleksiyonlar bulunur . Örneğin, üniversite ortamında Topluluklar bölümler, laboratuarlar, araştırma merkezleri, okullar veya bir kurum içindeki başka bir idari birim olabilir. Topluluklar kendi içerik yönergelerini belirler ve topluluğun katkılarına kimlerin erişebileceğine karar verir. DSpace takımında bir yönetici, genellikle DSpace Kullanıcı Destek Yöneticisi vb meta veri ile etiketlenmiş içerik, onaylı düzenlenecek için iş akışlarını kurmak için bir topluluğun başkanı ile çalışır Koleksiyon bir topluluğa veya birden çok topluluğa ait (örneğin, iki topluluk arasındaki araştırma işbirlikleri paylaşılan bir koleksiyonla sonuçlanabilir) ve tek tek içerik öğelerini ve dosyalarını barındırır.

Dijital malzememi DSpace dışına aktarabilir miyim?

Evet. Şu anda DSpace, dijital içeriğin meta verileriyle birlikte basit bir XML kodlu dosya biçiminde (her öğenin ayrı bir dizine aktarıldığı) dışa aktarmayı destekleyen bir Öğe Aktarıcıya sahiptir. Daha fazla ayrıntı için DSpace Documentation Sistem Yönetimi bölümünün "Öğe İthalatçı ve İhracatçı" bölümüne bakın.

METS standardını kullanarak ihracata izin veren temel paketler de vardır Bunlar hakkında daha fazla bilgi için, DSpace Documentation Sistem Yönetimi bölümünün "Paket İçe Aktarıcı ve İhracatçı" bölümüne bakın (yukarıdaki bağlantıya bakın).

Referanslar:

Toplu modda DSpace'e içerik aktarabilir miyim?

Evet. Şu anda DSpace, çeşitli seçenekler kullanarak içeriği toplu olarak içe aktarmayı desteklemektedir:

  1. DSpace Öğe İçe Aktarıcı  - İçeriği, DSpace Öğe Aktarıcı tarafından oluşturulan biçim olan "DSpace Basit Arşiv Biçimi" ile eşleşirse toplu olarak içe aktarabilir
  2. Toplu Düzenleme Aracı  - yeni meta veri içeren öğeleri (bit akışları değil) içe aktarmanıza olanak tanır (DSpace 1.6.0 ve üstü).
  3. Topluluk ve Koleksiyon Yapısı İçe Aktarıcı - Bir XML dosyası verilen tüm Topluluk / Koleksiyon hiyerarşisini içe aktarmanıza olanak tanır.
  4. DSpace Paketleyicileri  - DSpace METS SIP (Gönderme Bilgi Paketi) biçiminde olmaları koşuluyla METS belgelerinin içe aktarılmasını destekleyen paketleyiciler bulunmaktadır.
  5. DSpace SWORD Arayüzü  - DSpace, kendi SWORD Sunucusu ('kılıç' web uygulaması) ile birlikte gelir; bu, herhangi bir SWORD istemcisinin belgeleri DSpace'ye elektronik olarak göndermesine izin verir.

Referanslar:

DSpace kuruluşumda çalışan diğer sistemlerle birlikte çalışacak mı?

Evet, DSpace, bir kurumun çalıştırabileceği diğer sistemlerle birlikte çalışmasına izin vermek için özelleştirebileceğiniz Java API'lerini belgelemiştir (örneğin, bir departmanın web alanında DSpace'de otomatik olarak depolanan web belge sistemi veya bir kampüs veri ambarı).

DSpace ne tür kalıcı tanımlayıcılar kullanır?

DSpace, her dijital nesneye (Öğe, Koleksiyon, Topluluk) kalıcı bir tanımlayıcının atanmasını gerektirir. Geliştiriciler çok uzun süre çalışacak bir çözüm istediklerinden, tanımlayıcı sistemin HTTP gibi temel ağ protokollerinden bağımsız olması gerekiyordu.

DSpace kullanan Kol sistemi ile ilgili CNRI (Ulusal Araştırma Girişimleri Corporation) her bir dijital nesnenin için kalıcı tanımlayıcı olarak. Tanıtıcılar bir çözüm hizmeti aracılığıyla gerçek URL'lere çözümlenir. Tutma çözücü açık kaynaklı bir sistemdir. DSpace'deki (ve başka yerlerdeki) tanıtıcılar şu anda HTTP URI'leri olarak uygulanmaktadır, ancak gelecekteki protokollerle çalışacak şekilde de değiştirilebilir. Tutamaç sistemi ayrıca ISBN veya ISSN gibi mevcut bibliyografik tanımlayıcıları da destekleyebilir.

DSpace'in geçerli sürümünde, tanıtıcılar dahili tanımlayıcılar olarak kullanılır. Varsayılan olarak DSpace, yeni nesnelere tanıtıcılar atarken '123456789' adlı 'kukla' (harici olmayan) tanıtıcı önekini kullanır. Bir kuruluş geçerli bir Tanıtıcı öneki (harici konumlardan çözülebilir) almak istiyorsa, yıllık küçük bir hizmet ücreti karşılığında bir Tutamak Sistemi sitesinden satın alınabilir .

Bir kuruluşun başka bir kalıcı tanımlama sisteminin kullanılmasını gerektiren bir politikası varsa, bunu kaynağın genel veya harici kalıcı tanımlayıcısı olarak kullanmak mümkün olduğu unutulmamalıdır. Böyle bir durumda, genel tanımlayıcı - örneğin bir URN - kaynağın kendisine tanıtıcı tabanlı kalıcı bağlantı da dahil olmak üzere, kaynak hakkında meta veriler içeren DSpace tarafından oluşturulan bir sayfaya çözümlenebilir.

DSpace'in gelecekteki sürümleri birden çok dahili kalıcı tanımlayıcıyı destekleyebilir. Bununla birlikte, bu çalışma hala araştırılmaktadır ve bu projeye yardımcı olmak için gönüllü olmaya istekli geliştiriciler ve kurumlar arıyoruz.

DSpace dijital materyali nasıl korur?

DSpace, dijital malzemelerinizin korunmasını garanti etmez. Bununla birlikte, DSpace yazılımı genel dijital koruma stratejinizde merkezi bir rol oynamak için uygundur. Yerel dijital koruma stratejinizin muhtemelen virüs kontrolü vb. İle birlikte bir yedekleme / geri yükleme planı içermesi gerektiğini unutmayın.

DSpace, iki dijital koruma düzeyini belirlemenizi sağlar: bit koruma ve işlevsel koruma. Bit koruması, bir dosyanın zamanla tamamen aynı kalmasını sağlar - tek bir bit değiştirilmez - fiziksel ortam onun etrafında gelişir. Fonksiyonel koruma ileri gider: Dosya yapardijital formatlar (ve fiziksel medya) zamanla gelişirken, malzemenin başlangıçta olduğu gibi hemen kullanılmaya devam etmesi için zamanla değişir. Bazı dosya biçimleri, TIFF görüntüleri veya XML belgeleri gibi doğrudan biçim geçişi kullanılarak işlevsel olarak korunabilir. Diğer formatlar tescillidir veya başka nedenlerle işlevsel olarak korunması çok daha zordur. Hiç kimse, tüm kullanıcıların araştırma materyalleri için seçeceği formatları tahmin edemez. Amaçları için en iyi araçları kullanırlar ve araştırma kurumları bu araçların ürettiği formatları alırlar. Bu nedenle DSpace, belirli bir biçim için üç koruma düzeyi seçmenize olanak tanır: desteklenen, bilinen veya desteklenmeyen.

  • Desteklenen biçimler, biçim taşıma veya öykünme tekniklerini kullanarak işlevsel olarak korunabileceğinizi düşündüğünüz biçimlerdir. Örnek olarak TIFF, SGML, XML, AIFF ve PDF verilebilir.
  • Bilinen biçimler, özel veya ikili biçimler gibi korumaya söz veremeyeceğiniz, ancak üçüncü taraf geçiş araçlarının biçim geçişine yardımcı olması için ortaya çıkacağı kadar popüler olan biçimlerdir. Örnekler Microsoft Word ve Powerpoint, Lotus 1-2-3 ve WordPerfect'tir.
  • Desteklenmeyen biçimler, herhangi bir işlevsel korumayı yapacak kadar bilmediğiniz biçimlerdir. Bu, bazı özel biçimleri veya türünün tek örneği bir yazılım programını içerir.

DSpace'in Desteklenen, Bilinen ve Bilinmeyen biçimler için bazı varsayılan değerler sağlamasına rağmen, kurumunuzun yerel koruma stratejinize göre uygun değerleri belirlemesi gerektiğini unutmayın.

DSpace ayrıca koruma hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak başka araçlar da sunar:

  • Sağlama Toplamı Denetleyicisi - Bu araç, DSpace örneğinizde depolanan tüm (veya bazı) içerik dosyalarının tam sabitlik (sağlama toplamı) denetimini gerçekleştirmek üzere zamanlanabilir.
    • Sağlama Toplamı Denetleyicisi hakkında daha fazla bilgi için DSpace Belgeleri Sistem Yönetimi bölümünün "Sağlama Toplamı Denetleyicisi" bölümüne bakın

Referanslar:

Teknik

DSpace teknik belgelerini nerede bulabilirim?

DSpace sistem belgelerini DSpace.org web sitesinde veya DSpace Kaynakları wiki sayfasında bulabilirsiniz .

DSpace'i yükledim ve sorularım / sorunlarım / yorumlarım var. Ne yapmalıyım?

DSpace geliştiricileri topluluğu birbirini destekler ve DSpace posta listelerinde fikir ve çözüm alışverişinde bulunur. Bir soru veya sorun göndermeden önce sorunuzun yanıtlanıp yanıtlanmadığını kontrol edin.

Hata Nasıl Giderilir sayfasında daha fazla ipucu / ipucu bulabilirsiniz.

Yazılımda bir hata buldum. Nasıl rapor edebilirim?

Yazılım Hata / Özellik İzleme Sistemi (JIRA) aracılığıyla hataları rapor edebilir ve geliştirmeler önerebilirsiniz .

Hatalar, DSpace ekibinin teknik destek kaynaklarının sınırları dahilinde mümkün olan en kısa sürede düzeltilecektir. Ekip, tüm geliştirmeleri dikkate alır ve bir geliştirme kabul edilirse, zaman ve kaynakların izin verdiği şekilde geliştirme için geliştirme listesine ekler. Tabii ki, açık kaynak koduyla çalışan herhangi bir kullanıcı bir hatayı düzeltebilir veya sistemde bir iyileştirme yapabilir. Nasıl yapılacağını öğrenmek için DSpace Katkı Yönergelerimize bakın .

DSpace yazılım platformu için kimler teknik destek sağlar?

DSpace, DSpace-Tech posta listesi ve DSpace wiki aracılığıyla uzmanlığa ve desteğe katkıda bulunan çok aktif bir geliştiriciler topluluğuna sahiptir . DSpace sistemiyle çalışmak için sistemden gerçekten yararlanmak için yerel teknik kaynaklara (donanım, teknik uzmanlar vb.) İhtiyacınız olacaktır. DSpace web sitesi teknik belgeler sunar ve soru sormak veya çözümler göndermek için DSpace-Tech posta listesine katılabilirsiniz .

Profesyonel yardıma ihtiyacınız olursa, Kayıtlı DSpace Servis Sağlayıcılarından birine başvurun .

DSpace ne tür bir donanım gerektirir? Sunucuyu boyutlandırmaya ne dersiniz? Ne kadar disk alanına ihtiyacım var?

DSpace Java ile yazılmıştır, bu nedenle herhangi bir İşletim Sisteminde (Linux, Windows, Mac OSX) çalışır. DSpace, Apache Web sunucusu, Tomcat Servlet motoru ve PostgreSQL ilişkisel veritabanı sistemi gibi ücretsiz, açık kaynaklı araçların üzerine kurulmuştur. Size kolaylık sağlamak için, gerekli JDBC ve diğer sürücüleri ve kütüphaneleri DSpace ile birlikte paketliyoruz. Bu araç kümesi Linux, HP / UX veya Solaris gibi UNIX türü işletim sistemlerinde çalışmalıdır ve başka bir platformda çalıştırmanız gerekirse diğer kitaplıkları değiştirebilirsiniz. Sistem bir dizüstü bilgisayardan 500 bin dolarlık bir sunucuya kadar her şeyde çalışır, ancak donanım mimarileri için birkaç genel öneri vardır. DSpace'in herkese açık olarak aktif olarak kullanıldığı bir üretim ayarında DSpace, oldukça iyi bir sunucu (aşağıya bakın) ve makul miktarda bellek ve disk depolama gerektirir. Bu tür üretim kullanımı için,

Minimum DSpace Üretim sistemi gereksinimleri 

  • 2-3 GB Rasgele Erişim Belleği (RAM)
    • Tomcat için 1 GB (ör. "TOMCAT_OPTS = -server -Xms1024M -Xmx1024M -XX: MaxPermSize = 128M -Dfile.encoding = UTF-8")
    • Veritabanı için 1 GB (PostgreSQL veya Oracle).
    • İşletim Sisteminizin de çalışması için bir miktar belleğe ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu nedenle, DSpace'in yalnızca ~ 2GB belleğe ihtiyacı olsa da, bilgisayarın kendisinde genel olarak en az 3-4GB RAM olduğundan emin olmalısınız.
  • 20 GB Depolama Alanı (veya DSpace'de depolamak istediğiniz tüm dosyalar için kabaca yeterli depolama alanı)

Bu minimum sistem, yaklaşık 20.000 veya daha az öğe içeren DSpace sitelerini destekleyebilmelidir. Tam öğe sayısı, DSpace sitesindeki etkinlik miktarına (aramalar, erişimler, indirmeler vb.) Bağlıdır.

Boş bir DSpace kurulumu etkili bir şekilde 1GB'tan daha az depolama alanı gerektirir. Depolama tahminleri çok kabadır. Gereksinim duyacağınız gerçek depolama alanı miktarı, DSpace'de depolamayı planladığınız dosyaların boyutuna bağlıdır. Dosyalar hiçbir şekilde sıkıştırılmaz, bu nedenle en azından tüm dosyalarınızı depolamak için yeterli alana ve ayrıca veritabanı depolama ve günlük dosyaları için fazladan alana ihtiyacınız vardır. DSpace'e daha fazla içerik eklerken ek depolama alanı eklemeye de hazırlıklı olmanız gerekir.

Yaklaşık maliyet: yaklaşık 599 $. (kabaca 12/05/2012 tarihinde Dell - temel R210II raf sunucusu aracılığıyla doğrulanmıştır). 

Orta sınıf DSpace Üretim sistemi

  • 4 GB Rasgele Erişim Belleği (RAM)
    • Tomcat için ~ 2 GB  (ör. "TOMCAT_OPTS = -server -Xms2048M -Xmx2048M -XX: MaxPermSize = 128M -Dfile.encoding = UTF-8")
    • Veritabanı için ~ 2GB  (PostgreSQL veya Oracle).
    • İşletim Sisteminizin de çalışması için bir miktar belleğe ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu nedenle, orta sınıf bir DSpace'in yalnızca ~ 4GB belleğe ihtiyacı olsa da, bilgisayarın kendisinde genel olarak en az 5-6GB RAM bulunduğundan emin olmalısınız.
  • 200 GB Depolama Alanı (veya DSpace'de depolamak istediğiniz tüm dosyalar için kabaca yeterli depolama alanı)

Bu orta sınıf sistem, sistem içinde daha fazla sayıda öğeye (kabaca 50.000 veya daha fazla) veya daha fazla etkinliğe (aramalar, erişimler, indirmeler vb.) Sahip DSpace siteleri için gerekli olabilir.  

Yine depolama tahminleri çok kaba. Gereksinim duyacağınız gerçek depolama alanı miktarı, DSpace'de depolamayı planladığınız dosyaların boyutuna bağlıdır. Dosyalar hiçbir şekilde sıkıştırılmaz, bu nedenle en azından tüm dosyalarınızı depolamak için yeterli alana ve ayrıca veritabanı depolama ve günlük dosyaları için fazladan alana ihtiyacınız vardır. DSpace'e daha fazla içerik eklerken ek depolama alanı eklemeye de hazırlıklı olmanız gerekir.

Üst Düzey DSpace Üretim sistemi gereksinimleri :

  • Herhangi bir modern işlemci / CPU. (Normal işlev sırasında, DSpace çok CPU ağır değildir. Ancak, "cron" aracılığıyla zamanlanan bazı arka uç görevleri CPU gerektirir. İçerik miktarınız arttıkça daha yüksek bir CPU'ya ihtiyacınız olabilir.)
  • 8GB Rasgele Erişim Belleği (RAM)
    • Tomcat için ~ 4-6GB
    • ~ Veritabanı için 2-4GB  (PostgreSQL veya Oracle)
    • İşletim Sisteminizin de çalışması için bir miktar belleğe ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu nedenle, orta sınıf bir DSpace'in yalnızca ~ 8GB belleğe ihtiyacı olsa da, bilgisayarın genel olarak en az 9-10GB RAM'e sahip olduğundan emin olmalısınız.
  • 1 TB Depolama (veya DSpace'de depolamak istediğiniz tüm dosyalar için kabaca yeterli depolama alanı)
    • Depolama örnekleri: 
      • Veritabanını ve dizinleri saklamak için bir gigabit bağlantısı üzerinden erişilebilen 73 GB 15.000 rpm ağ diski
      • Boyutu kolayca genişletilebilen verileri depolamak için bir gigabit bağlantısı üzerinden RAID'de bulunan 7.400 rpm ağ diski .

Üst düzey sistem yalnızca çok büyük (500.000 veya daha fazla öğe)  veya son derece aktif DSpace siteleri için gereklidir DSpace sitelerinin çoğu, daha fazla miktarda büyüme veya aktivite yaşayana kadar bu üst düzey sistemi gerektirmemelidir.

Yaklaşık maliyet: yaklaşık 2500 dolar. (kabaca Dell'den 12/04/2012 tarihinde doğrulandı)

Bulut barındırma önerileri

Sanallaştırılmış bir bulut barındırma platformunun ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamayacağını analiz etmek için yukarıdaki donanım önerisini kullanabilirsiniz. Örneğin, Amazon'un Elastik Bulut hizmetlerini değerlendirirken, örnek türlerini yukarıdaki donanım önerileriyle karşılaştırabilirsiniz. Şu anda, Küçük EC2 örnekleri kabaca yukarıdaki Minimum Üretim sistemi gereksinimlerine karşılık gelmektedir (1.7 GB'de biraz daha az bellek olsa da). Başlamak için Amazon'un küçük örneğinde bir üretim DSpace sitesi çalıştırmak mümkün olabilir, ancak DSpace sitenizde etkinlik arttıkça bir Medium'a güncellemeniz gerekebilir.

Diğer çevrimiçi barındırma hizmetlerini düşünüyorsanız, DSpace yükleme yordamlarını izlemeniz için size SSH uzaktan erişim sunan bir hizmete ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Birçok çevrimiçi barındırma platformu, DSpace'in yüklenmesi ve çalıştırılması için yeterli olmayan yalnızca çok temel PHP veya MySQL desteği sunar.

Her zaman, kendi bant genişliğiniz, depolama ve işlemci gereksinimleriniz (ve ilişkili maliyetler) sistemle ne yapmayı planladığınıza bağlı olarak değişir.

Hazırlama Sunucusu

DSpace'i bir üretim ortamında çalıştırdıktan sonra, bir test veya hazırlama sunucusunda ayrı, ikinci bir DSpace örneği çalıştırmanız önemle tavsiye edilir. Tüm DSpace yükseltmeleri, özelleştirmeleri veya diğer değişiklikler üretime geçmeden önce bu hazırlama sunucusunda değerlendirilebilir. Gerçek sınama yalnızca birkaç kişi tarafından gerçekleştirilirse, hazırlama sunucunuz üretim sunucunuzla aynı yük düzeyleriyle karşılaşmaz. Bu nedenle, yukarıdaki minimum gereksinimlerin altında bile, hazırlama sunucunuz için sistem gereksinimlerini düşürebilirsiniz.

Hazırlama ortamınızın üretim sunucunuzun gerçekçi bir simülasyonu olduğundan emin olmak için, mümkün olduğunca çok ayar veya yapılandırmayı yansıtmanız önerilir. Söylemeye gerek yok, gerçek üretim makineniz linux çalışıyorsa veya tersi ise, pencerelerdeki bir hazırlama sunucusu güvenilir test sonuçları sağlamaz.

Evreleme sunucunuzda daha yüksek yük düzeylerini simüle etmek için JMeter gibi ücretsiz araçları kullanabilirsiniz .

DSpace kurulumu oluşturmak ne kadar zaman alır?

Java ve veritabanı tabanlı açık kaynak uygulamalarını yüklemeye aşina olan bir kişi, bir prototip DSpace kurulumunu birkaç saatten bir güne tamamlayabilmelidir. Bu deneyimden ve yazılımı keşfetmeye ek bir gün ila bir hafta sonra, bir üretim kurulumunun temel yazılım için bağımsız bir yapılandırmada yaklaşık bir gün sürmesi gerekir. Özelleştirmeler veya yerel entegrasyonlar gerekiyorsa (örneğin, kullanıcı kimlik doğrulaması için), gerekli değişikliklerin karmaşıklığına ve miktarına göre ek süre ayrılmalıdır.

Bir DSpace örneği ne kadar bakım gerektirir?

DSpace yazılımının kendisi çok az bakım gerektirse de, veri yedekleme vb. İçin genel BT yükü uygulanır. Örnek operasyonel hale geldiğinde, beklentilerin ve gereksinimlerin gelişmesi de tipiktir. Başlangıçtaki sistem kullanımı genellikle yeniden yapılanma, meta veri düzeltmesi ve zamanından önce veya yanlış bir şekilde yerleştirilmiş öğelerin kaldırılması için kaçınılmaz olan talepleri ortaya çıkarır. Devam eden bir bakım tahmini, yedeklenecek deponun beklenen büyüklüğüne dayalı BT süresini, özelleştirme miktarına dayalı sürekli yerel gelişimi ve beklenen depozito oranına dayalı depo içerik yönetimini içermelidir.

Birisi DSpace kurulumu veya kurulumunda bana yardımcı olabilir mi?

DSpace'i kullanırken veya yüklerken herhangi bir sorunla karşılaştığınızda, büyük bir kullanıcı topluluğu posta listelerinde parmaklarınızın ucundadır Teknik posta listesi yazılım hakkında daha genel sorular iyi gönderilen edilebilirken, teknik sorun giderme için gereken yerdir Genel Posta listesi .

Profesyonel yardıma ihtiyacınız olursa, Kayıtlı DSpace Servis Sağlayıcılarından birine başvurun .

Meta veri

Meta Veri nedir?

Meta veriler tam anlamıyla "verilerle ilgili verilerdir". Sorgulama için kullanılan açıklayıcı bilgidir. Örneğin, dosya boyutları, sağlama toplamları ve tam metin dizine ekleme gibi bazı meta veriler mekanik olarak yapılabilir. Diğer meta veriler, başlıklar, yazarlar, benzersiz tanımlayıcılar ve özetler gibi insan yapımı bir açıklamadır. DSpace, tüm içeriklerde Dublin Core meta verilerinin nitelikli bir sürümünü kullanır Bazı topluluklar veya koleksiyonlar, özel olarak hazırlanmış meta verileri de içerebilir (kitap koleksiyonları için MARC kayıtları veya coğrafi veri kümeleri için FGDC kayıtları gibi). Ancak, bazı öğeler için kullanılabilen yerlerde bile, her şeye göz atmak ve arama yapmak için ortak bir tanımlayıcı özgüllük katmanı sağlamak için Dublin Core sözlüğümüze daha ayrıntılı meta veri kayıtlarını geçiyoruz.

DSpace hangi meta veri standartlarını destekliyor? [SCORM veya VRA veya FGDC veya MARC veya myOwnSchema] kullanarak meta veriler oluşturabilir miyim?

Bu bağlamda , belirli bir meta veri şeması desteği , meta verilerin DSpace'e girilebildiği, veritabanında depolanabileceği, uygun şekilde dizine eklenebileceği ve genel kullanıcı arabirimi aracılığıyla aranabilir hale gelebileceği anlamına gelir. Standartlar ortaya çıktıkça teknik, haklar, koruma, yapısal ve davranışsal meta verileri de içerebilmesine rağmen, bu şu anda esas olarak açıklayıcı meta veriler için geçerlidir.

Şu anda DSpace, yalnızca kütüphane uygulama profiline uyan birkaç niteliğe sahip Dublin Core meta veri öğesini destekler HP ve MIT ayrıca, Bilgisayar Bilimleri Laboratuvarı'ndaki Haystack araştırma projesi ve W3C tarafından geliştirilen bazı Anlamsal Web teknolojilerinin uyguladığı RDF kullanarak rastgele meta veri şemalarının nasıl destekleneceğini araştıran SIMILE adlı bir araştırma projesine de sahiptir .

DSpace OAI'yi destekliyor mu?

DSpace, veri sağlayıcı olarak Açık Arşiv Girişimi'nin Meta Veri Toplama Protokolü ( OAI-PMH ) v2.0'ı desteklemektedir OAI desteği, DSpace öğe kayıtlarını hasat için kullanılabilir hale getirmek üzere OCLC'nin OAICat açık kaynaklı yazılımı kullanılarak uygulanmıştır. DSpace çalıştıran birçok kurum Açık Arşiv Girişimi'ne veri sağlayıcısı olarak kaydolmayı tercih eder .

DSpace Hizmeti Oluşturma

DSpace hizmetinin nasıl oluşturulacağı hakkında nereden bilgi edinebilirim?

Teknik bilgi için teknik belgelere bakın ve DSpace-Tech posta listesine katılın Teknik olmayan sorular ve endişeler için DSpace.org web sitesine bakın ve DSpace ile ilgili duyurular ve genel tartışma için DSpace -Community posta listesine katılın.

Diğer faydalı kaynaklar:

Canlı DSpace hizmetlerinin bir listesi var mı?

DSpace'i Kim Kullanıyor? Listesine bakın DSpace.org adresinde. Kurumunuz DSpace kullanıyorsa ve listede yoksa, lütfen bilgilerinizi bu sayfadaki form aracılığıyla bize gönderin.

DSpace Hizmet Sağlayıcılarının bir listesi var mı?

Evet, DSpace hizmetinizi oluşturmanıza ve çalıştırmanıza yardımcı olabilecek danışmanların ve kuruluşların listesi için DSpace.org'daki Servis Sağlayıcılar sayfasına bakın .

Hizmetime "DSpace" adını vermek zorunda mıyım?

Hayır. Deponuz için benzersiz bir ad oluşturmanızı öneririz. Kullanıcı arayüzündeki tüm dil, değiştirmeyi ve çevirmeyi kolaylaştırmak için tek bir dosyada bulunur. Sadece "DSpace" i bu dosyadaki havuzunuzun adıyla değiştirmeniz gerekir.

Diğer kurumlar ne tür DSpace hizmetleri kuruyor?

Dünya çapında araştırma kurumları, çeşitli dijital arşivleme gereksinimlerini karşılamak için DSpace'i kullanır:

  • Kurumsal Depolar (Uluslararası İlişkiler)
  • Öğrenme Nesnesi Depoları (LOR'lar)
  • eTheses
  • Elektronik Kayıt Yönetimi (ERM)
  • Dijital Koruma
  • yayıncılık
  • ve dahası

DSpace.org web sitesinde birçok DSpace Kullanım Örneği Örneği vardır .

Dijital Koruma hakkında nereden bilgi alabilirim?

Birkaç iyi kaynak vardır. Paul Wheatley'in " DSpace dijital koruma işlevlerindeki gelişmeler için bir yol: seçenekler, konular ve öneriler " başlıklı makaleyi okuyarak başlayın .

Daha fazla bilgi için

Hala sorularınız mı var? İçin Genel sorular dSPACE ve DuraSpace hakkında, arayabilir DSpace-Topluluk posta listesi arşiv arşiv veya soru yayınlayabilir DSpace-Topluluk posta listesine .

İçin teknik veya yazılım soruları, bkz TechnicalFAQ ve DSpace sistem dokümantasyonu . Ayrıca DSpace teknoloji arşivlerinde arama yapabilir veya DSpace teknoloji posta listesine bir soru gönderebilirsiniz

Dspace Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Mehmet Demirel 22 Ocak, 2020
Bu gönderiyi paylaş
Arşivle
Giriş to leave a comment

DSpace 7 Kurulumu
DSpace 7