Açık Erişim DSpace Discovery Nedir?
Kenar Çubuğu Facetler Hakkında

DSpace Discovery Nedir?

Keşfet / Keşif Modülü, havuzunuzda yönlü arama ve göz atmaya olanak sağlar.

Bu teknikler DSpace'de yeni olsalar da, fasetlerin fiyat ve marka gibi fasetlere göre doğru ürünü seçmenize yardımcı olduğu Aquabrowser veya Amazon gibi diğer platformlardan tanıdık gelebilirler. DSpace Discovery, yalnızca geçmişte kod özelleştirmesiyle mümkün olan çok güçlü göz atma ve arama yapılandırmaları sunar.

DSpace Discovery tanıtım videosunu izleyin

6.0'dan bu yana, Discovery, DSpace'te sağlanan tek kullanıma hazır Arama ve Gözat altyapısıdır.

Kenar Çubuğu Faseti Nedir?

Kullanıcı bakış açısına göre, yönlü arama (ayrıca yönlü gezinme, yönlendirmeli gezinme veya parametrik arama olarak da bilinir), arama sonuçlarını birden fazla kategoriye ayırır, genellikle her biri için sayım gösterir ve kullanıcının arama sonuçlarını temel alarak "incelemesine" veya daha da kısıtlamasına olanak tanır. Bu yönlerden.

DSpace'inizde Discovery'yi başarıyla etkinleştirdiğinizde, farklı etkin fasetlerin kenar çubuğunuzdaki "Discover" bölümünde varsayılan olarak Gözat seçeneklerinin hemen altında görüntülendiğini fark edeceksiniz.

Bu örnekte 3 adet Kenar Çubuğu Yüzü, Yazar, Konu ve Verilen Tarih bulunmaktadır. Birden fazla meta veri alanının bir yüze dahil edilebileceğini bilmek önemlidir. Örneğin, yukarıdaki Yazar yüzü hem dc.contributor.author hem de dc.creator'dan gelen değerleri içerir.

Kenar Çubuğu Yüzeylerinin bir diğer önemli özelliği de içeriğinin sayfa içeriğine otomatik olarak güncellenmesidir. Koleksiyon ana sayfalarında veya topluluk ana sayfalarında, bu belirli koleksiyona veya topluluğa dahil edilen öğeler hakkında bilgi içerecektir.

Arama Filtresi Nedir?

Standart bir arama işleminde, kullanıcı işlemi başlatmadan önce sorgusunun tamamını belirler. Sonuçlar tatmin edici değilse, kullanıcı (biraz) değiştirilmiş bir sorgu ile tekrar başlar.

Yönlü bir aramada, kullanıcı, arama sonuçları listesine uygulanacak ek "filtreler" i belirterek görüntülenen arama sonuçlarının listesini değiştirebilir. DSpace'de bir filtre, belirli yüzeylere uygulanan bir içerme koşuludur. Aşağıdaki örnekte, bir kullanıcı 500 sonuç veren "health" arama terimi ile başladı. Filtre "genel" faset "Konu" faseti üzerine uygulandıktan sonra, sadece 227 sonuç kalır. Bir kullanıcı kenar çubuğu yönünü her seçtiğinde, filtre olarak eklenir. Aktif filtreler, arama arayüzünün 'filtreler' bölümünde değiştirilebilir veya kaldırılabilir.

Başka bir örnek: Standart aramayı kullanarak bir kullanıcı [ sulak alan + "dc.author = Mitsch, William J" + dc.subject = "su kalitesi" ] gibi bir şey arar . Filtrelenmiş arama ile, [ sulak alan ] 'ı arayarak başlayabilir ve ardından sonuçları diğer niteliklere, yazara ve konuya göre filtreleyebilirler.

Tag cloud modeli nedir?

Etiket bulutu modeli, havuzunuzun yüzeylerini, her etiketin öneminin yazı tipi boyutunda veya renginde gösterildiği "etiket bulutu" biçiminde görüntülemenin başka bir yoludur. Bu biçim, en belirgin terimleri hızlı bir şekilde algılamak için kullanışlıdır.

 

 Bu, bir DSpace deposundaki klasik bir "etiket bulutu" modelidir.


Yapılandırma dosyaları

Keşif yapılandırması 2 ayrı dosyada bulunur.

  • Genel ayarlar: 'de bulunan discovery.cfgdosya [dspace-install-dir]/config/modules directory.
  • Kullanıcı Arabirimi Konfigürasyonu: discovery.xmlDosya [dspace-install-dir]/config/spring/api/dizinde bulunur.

Genel Keşif ayarları ( config/modules/discovery.cfg)

discovery.cfgDosyanın içinde bulunduğu [dspace]/config/modulesdizin ve özelliklerini aşağıdaki içerir. Bu özelliklerden herhangi biri, cihazınızda geçersiz kılınabilir local.cfg(bkz. Yapılandırma Referansı ):

Özellik:

discovery.search.server

Örnek Değer:

discovery.search.server=[http://localhost:8080/solr/search]

Bilgi Notu:

Keşif, bilgilerin depolanması ve alınması için bir Solr endeksine dayanmaktadır. Bu parametre Solr indeksinin yerini belirler.

Bu özelliğin doğru ayarlanıp ayarlanmadığından emin değilseniz, Solr dizinine karşı bir sorgu yapmak için "wget" gibi bir komut satırı aracı kullanabilirsiniz (ve Solr'ın yanıt verdiğinden emin olun). Örneğin, aşağıdaki sorgu "test" için Solr dizininde arama yapar ve yanıtı standart çıktıda döndürür:

wget -O - http://localhost:8080/solr/search/select?q=test

Özellik:

discovery.index.authority.ignore [.field]

Örnek Değer:

discovery.index.authority.ignore=true

discovery.index.authority.ignore.dc.contributor.author=false

Bilgi Notu:

Varsayılan olarak, Keşif, eşcinselleri ayırt etmek için meta verilerdeki otorite bilgilerini kullanacaktır Bu özelliğin false olarak ayarlanması, indeksleme işleminin, meta verilerle aynı  yetkiyi içermesini sağlar. Yapılandırma, alan (<schema>. <element>. <qualifier>) temelinde farklı olabilir, alansız özellik varsayılan değeri ayarlar.

Özellik:

discovery.index.authority.ignore-tercih [.field]

Örnek Değer:

discovery.index.authority.ignore-prefered=true

discovery.index.authority.ignore-prefered.dc.contributor.author=false

Bilgi Notu:

Varsayılan olarak, Keşif , tercih edilen etiketin otoritesini sorgulamak için meta verilerdeki otorite bilgilerini kullanır Bu özelliğin false değerine ayarlanması, indeksleme işleminin meta verilerle aynı  yetkiyi içermemesini sağlar (yani, tercih edilen form meta veri değerinde kaydedilen formdur). Yapılandırma, alan (<schema>. <element>. <qualifier>) temelinde farklı olabilir, alansız özellik varsayılan değeri ayarlar. Yetkili bir uzaktan servis ise, bu özelliği devre dışı bırakmak performansı büyük ölçüde artırabilir.

Özellik:

discovery.index.authority.ignore-varyantları [.field]

Örnek Değer:

discovery.index.authority.ignore-variants=true

discovery.index.authority.ignore-variants.dc.contributor.author=false

Bilgi Notu:

Varsayılan olarak, Keşif, değişkenlerin yetkilerini sorgulamak için meta verilerdeki otorite bilgilerini kullanır Bu özelliğin false olarak ayarlanması, meta verinin otorite bilgilerini içermediğinden endeksleme işlemini aynı kılar  Yapılandırma alan başına (<schema>. <element>. <qualifier>) temelinde farklı olabilir, alansız özellik varsayılan değeri ayarlar. Yetkili bir uzaktan servis ise, bu özelliği devre dışı bırakmak performansı büyük ölçüde artırabilir.

Keşif Kullanıcı Arabirimini Değiştirme ( config/spring/api/discovery.xml)

discovery.xmlDosyanın içinde bulunduğu [dspace]/config/spring/apidizine.

Yapı Özeti

Bu dosya XML biçimindedir, bu dosyayı düzenlemeden önce XML'i bilmeniz gerekir. Konfigürasyonlar, bu özelliklerin kullanılma amacına bağlı olarak, fasulyelerde birlikte düzenlenir.
Bu amaç fasulye sınıfından türetilebilir. İşte dosya boyunca karşılaşacağınız kısa bir sınıf özeti ve çekirdeğdeki karşılık gelen özellikler.

Yapılandırma dosyasını indirin ve aşağıdaki parametrelerle birlikte inceleyin

Sınıf:

DiscoveryConfigurationService

Amaç:

Ayrı Keşif yapılandırmaları ile ayrı koleksiyonlar / topluluklar arasındaki eşlemeyi tanımlar

Varsayılan:

Tüm topluluklar, koleksiyonlar ve ana sayfa (key = default) defaultConfiguration seçeneğiyle eşleştirilir, ayrıca arama çekirdeğinde dizine eklenmemesi gereken meta veri alanlarını da kontrol eder (örneğin, öğe kanıtı).

Sınıf:

DiscoveryConfiguration

Amaç:

Kenar çubuğu fasetleri, arama filtreleri, arama sıralama seçenekleri ve son gönderimler için yapılandırmaları gruplandırın

Varsayılan:

DefaultConfiguration adı verilen varsayılan bir yapılandırma vardır.

Sınıf:

DiscoverySearchFilter

Amaç:

Belirli meta veri alanlarının arama filtresi olarak etkinleştirilmesi gerektiğini tanımlar

Varsayılan:

dc.title, dc.contributor.author, dc.creator, dc.subject. * ve dc.date.issued, arama filtreleri olarak tanımlanır.

Sınıf:

DiscoverySearchFilterFacet

Amaç:

Hangi meta veri alanlarının içeriğe dayalı bir kenar çubuğu göz atma seçeneği olarak sunulması gerektiğini tanımlar, bu özelliklerin her birinin bir arama filtresi olması gerekir

Varsayılan:

dc.contributor.author, dc.creator, dc.subject. * ve dc.date.issued

Sınıf:

HierarchicalSidebarFacetConfiguration

Amaç:

Hangi meta veri alanlarının hiyerarşik veri içerdiğini ve bağlamsal bir kenar çubuğu seçeneği olarak sunulması gerektiğini tanımlar

Sınıf:

DiscoverySortConfiguration

Amaç:

Ayrıca, DiscoveryConfiguration öğesinin başvurduğu sıralama seçeneklerini belirtir.

Varsayılan:

dc.title ve dc.date.issued, Alaka Düzeyi dışında (kodlanmış) sıralama için alternatif olarak tanımlanır

Sınıf:

DiscoveryHitHighlightingConfiguration

Amaç:

Hangi meta veri alanlarının isabetli vurgulamayı ve arama snippet'lerini içerebileceğini tanımlar

Varsayılan:

dc.title, dc.contributor.author, dc.subject, dc.description.abstract & metin dosyalarından tam metin.

Sınıf:

TagCloudFacetConfiguration

Amaç:Etiket bulutu görünüm yapılandırması etiketini ve etiket bulutu biçiminde görünecek arama filtresi özelliklerini tanımlar. Topluluk veya koleksiyon veya ana sayfa başına farklı " TagCloudFacetConfiguration " uygulamasına sahip olabilirsiniz.

Varsayılan ayarları

Varsayılan değerlerin özet açıklamalarına ek olarak, aşağıdaki ayrıntılar bu varsayılanları daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Henüz yapmadıysanız , yapılandırma dosyasını indirin ve aşağıdaki parametrelerle birlikte gözden geçirin .
Dosya, aşağıdaki kenar çubuğu fasetlerini, arama filtrelerini, sıralama alanlarını ve son gönderim ekranını tanımlayan bir varsayılan yapılandırma içerir:

  • Kenar çubuğu fasetleri
    • searchFilterAuthor:  dc.contributor.author & dc.creator meta veri alanlarını, 10 sayı faset sınırına sahip, oluşum sayısına göre sıralanmış şekilde gruplandırır
    • searchFilterSubject: tüm konu meta veri alanlarını (dc.subject. *), 10 sayı faset sınırıyla, oluşum sayısına göre sıralayarak gruplandırır
    • searchFilterIssued: "tarih" türüyle tanımlanan ve belirli tarih değerlerine göre sıralanmış, dc.date.issued meta veri alanını içerir
  • Arama filtreleri
    • searchFilterTitle: dc.title meta veri alanını içerir
    • searchFilterAuthor: dc.contributor.author & dc.creator meta veri alanlarını içerir
    • searchFilterSubject: dc.subject. * meta veri alanlarını içerir
    • searchFilterIssued: "date" türünde dc.date.issued meta veri alanını içerir
  • Alanları sırala
    • sortTitle : dc.title meta veri alanını içerir
    • sortDateIssued: dc.date.issued meta veri alanını içerir, bu sıralama yapılandırılmış tür tarihine sahiptir.
  • defaultFilterQueries
    • Varsayılan yapılandırma, defaultFilterQueries içermiyor
    • Varsayılan filtre sorguları varsayılan olarak devre dışı bırakılmıştır, ancak yorumlarda varsayılan keşifte yalnızca keşif öğelerini döndürmeye izin veren bir örnek vardır (topluluklar / koleksiyonların yanı sıra).
  • Son Gönderilenler
    • Son gönderilenler dc.date'e göre sıralanmıştır. bir tarih olan ve en fazla 5 son gönderilen sayı olan katılım gösterilir.
  • Vurgulamayı vur
    • Dc.title, dc.contributor.author & dc.subject alanları, vurgulamayı içerebilir.
    • Dc.description.abstract ve tam metin alanı, arama snippet'lerini oluşturmak için kullanılır.
  • Dizine eklenmemiş meta veri alanları
    • Topluluk / Koleksiyonlar: dc.rights (telif hakkı metni)
    • Öğeler: dc.description.provenance

Özelliklerin çoğu, yapılandırma öğelerine işaret etmek için referanslar kullanan listeler içerir. Bu şekilde, belirli bir konfigürasyon tipi çoklu keşif konfigürasyonlarında kullanılabilir, bu yüzden onları çoğaltmanıza gerek yoktur.

Açık Erişim DSpace Discovery Nedir?
Mehmet Demirel 6 Aralık, 2019
Bu gönderiyi paylaş
Arşivle
Giriş to leave a comment

Dspace Açık Erişim ORCID Entegrasyonu
DSpace ORCID Entegrasyon