DSpace ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde tamamen özelleştirilebilir
ihtiyaçlarınızı karşılamak için anahtar yollarla özelleştirilebilir!

DSpace ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde tamamen özelleştirilebilir

DSpace, ihtiyaçlarınızı karşılamak için aşağıdaki anahtar yollarla özelleştirilebilir:

Kullanıcı arayüzünü kişiselleştirin veya temalandırın - DSpace web sitenizin görünüşünü ve hissini tamamen kişiselleştirin, böylece kendi kurumunuzun web sitesiyle sorunsuz bir şekilde bütünleşebilir ve kullanıcılarınız için daha sezgisel olabilir. DSpace iki ana kullanıcı arayüzü seçeneği sunar: geleneksel (JSP tabanlı) arayüz ve kutunun dışında çeşitli "temalar" sağlayan Manakin (XML tabanlı).

Meta verileri özelleştirin - Dublin Core, DSpace uygulamasındaki varsayılan meta veri biçimidir. Ancak, uygulamanız için kişiselleştirmek üzere herhangi bir alanı ekleyebilir veya değiştirebilirsiniz. DSpace şu anda herhangi bir hiyerarşik olmayan düz ad alanını desteklemektedir, ancak diğer hiyerarşik meta veri şemalarını MARC ve MODS gibi DSpace'e almak mümkündür. Bu, yaya geçidi gibi araçların kullanılmasını ve verilerin aktarılmasını haritalamak için bazı teknik özelliklere sahip olmasını gerektirir.

Göz Atma ve Aramayı Yapılandırma - DSpace web sitenizde yazar, başlık, tarih vb. Gibi gezinmek için hangi alanları görüntülemek istediğinize karar verebilirsiniz. Arama arayüzüne dahil edilmesini istediğiniz herhangi bir meta veri alanını da seçebilirsiniz. Belirli bir öğedeki metnin tümü ve öğeyle ilişkilendirilen meta veriler, istenirse tam metin araması için dizine eklenir.

Yerel kimlik doğrulama mekanizmaları - DSpace, üniversite kimlik doğrulama yöntemlerinin çoğu için eklentilerle birlikte gelir: LDAP (ve hiyerarşik LDAP), Shibboleth, X.509, IP tabanlı. Ek olarak, DSpace kendi dahili kimlik doğrulama yöntemiyle birlikte gelir veya bir kerede birden fazla kimlik doğrulama yöntemini kullanmak için yapılandırılabilir. Özel bir kimlik doğrulama mekanizması kullanıyorsanız kendi kimlik doğrulama eklentinizi de oluşturabilirsiniz.

Standartlara uyumluluk - DSpace erişim, alım ve ihracat için birçok standart protokolle uyumludur. DSpace'in desteklediği standartlar şunlardır: OAI-PMH, OAI-ORE, SWORD, WebDAV, OpenSearch, OpenURL, RSS, ATOM.

Yapılandırılabilir veritabanı - DSpace'in meta verilerini yönettiği veritabanı için PostgreSQL veya Oracle'ı seçebilirsiniz.

Varsayılan dil - DSpace web uygulaması yirmiden fazla dilde kullanılabilir. Bu nedenle İngilizce yerel diliniz değilse, DSpace'in kullandığı dili kişiselleştirebilirsiniz. DSpace'i birden çok dili destekleyecek şekilde de yapılandırabilirsiniz, böylece kullanıcılarınızın gördüğü dil web tarayıcılarında ayarlanan 'tercih edilen dil' olur.

DSpace ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde tamamen özelleştirilebilir
Mehmet Demirel 4 August, 2019
Share this post
Archive
Sign in to leave a comment

DSpace Hakkında
DSpace Vizyon ve Misyon İfadesi