DSpace CRIS Nedir?
DSpace CRIS

DSpace CRIS Nedir?

DSpace-CRIS, DSpace'in şimdiye kadar geliştirilen Araştırma Verileri ve Bilgi Yönetimi için ilk açık kaynaklı uzantısıdır. Diğer (ticari) CRIS'lerden (yıldız) farklı olarak, DSpace-CRIS kurumsal depoya sahiptir ve tüm toplanan bilgi ve nesnelere web üzerinde yüksek görünürlük sağlayan temel bileşenine sahiptir.

DSpace'in özel bir uzantısı: İşlevselliklerini genişletiyor ve geniş topluluğuna güvenerek veri modelini genişletiyor. DSpace-CRIS, birlikte çalışabilirliği ve veri transferini kolaylaştırmak için ilgili uluslararası standartlarla (CERIF, IIIF gibi) uyumludur.

DSpace-CRIS'in temel özelliği, bir CRIS sistemine özgü araştırma verilerini ve bilgilerini toplamanıza ve yönetmenize izin veren, karşılıklı bağlantıları ile varlıkları ve nitelikleri tanımlamanıza izin veren esnek veri modelidir. Sadece yazarların yönetimini geliştirmek, ORCiD gibi isim varyasyonları ve ID'ler sağlayın, kalıcı tanımlayıcıların çeşitli ekosisteminden yararlanın, araştırmacıları projelere, ödüllere vb. Bağlayın, DSpace-CRIS esnek veri modeli bunu desteklemeyebilir. Normal bir kurumsal havuzun yönetim yükünü arttırırken, büyük bir katma değer sağlar. Ayrıca, toplu raporlama ve grafik raporlama ile istatistik, CV ve kaynakça, ORCiD API v.2 ile entegrasyon ve çok daha fazlası gibi kullanışlı özelliklere sahiptir, soldaki menüyü kullanarak bunları keşfedebilirsiniz.

Esnekliği, topluluğun Kültürel Miras için DSpace-GLAM (Galeriler, Kütüphaneler, Arşivler ve Müzeler) gibi DSpace-CRIS'in yeni ve yaratıcı kullanımlarını bulmasına izin vererek farklı veri modellerini ve meta veri şemalarını yapılandırmayı sağlar. DSpace-GLAM, DSpace-CRIS'in bir yapılandırmasıdır, bu nedenle DSpace-CRIS'i indirmeniz ve veri modelinizi daha iyi yararlanmanız için yapılandırmanız gerekir.


CRIS nedir?

Aynı zamanda Araştırma Bilgi Yönetim Sistemi (RIMS) olarak da adlandırılan bir Güncel Araştırma Bilgi Sistemi (CRIS) - bir kurumda yürütülen araştırmalarla ilgili verileri depolar ve yönetir. Kapsamı, araştırmacılara, yöneticilere ve yöneticilere, fon verenlere ve karar vericilere, araştırma faaliyetlerini, çıktılarını ve sonuçlarını kurumsal stratejileri bilgilendirmek için sağlam bir bilgi ile sağlamaktır.

CRIS sistemleri ayrıca araştırma performansını değerlendirmek, yeni finansman olanakları bulmak için sonuçları ortaya koymak, faaliyetlerin tekrarlanmasından kaçınmak, trendleri analiz etmek, tam metin veya multimedya bilimsel yayınlarına başvurmak, yeni bağlantılar kurmak ve araştırma ürünleri için yeni pazarlar belirlemek, araştırmayı yaymak için kullanışlıdır. Açık bilgiyi desteklemek.

DSpace-CRIS'in Vizyonu

Yayınlar, araştırma yaşam döngüsünün önemli bir bileşenidir: bilginler arasında bağlantılar oluşturur ve ölçme ve karar alma süreçlerinde araştırma yöneticilerini desteklerler. Bununla birlikte, araştırma ekosisteminde, açıklama, karşılıklı bağlantı ve izleme gibi projeler, hibeler, patentler, organizasyon birimleri, araştırmacı profilleri (insanlar) vb. Gerektiren eşit derecede önemli başka birçok varlık vardır. Tüm bu kuruluşları yayınlarla bütünleştirmek ve bağlamlaştırmak, Bu alanların her biri için görünürlük, keşif ve araştırma alanının karmaşıklığının anlaşılması açısından büyük değer yaratır. Günümüzde bu entegrasyon için en yaygın tanım “Güncel Araştırma Bilgi Sistemi” (CRIS).

DSpace-CRIS, yukarıda belirtilen tüm araştırma birimleri için veri ve meta verinin alımını, depolanmasını, gösterilmesini ve yönetilmesini sağlar. Bu modül, yerel DSpace öğeleri (yayınlar) ve diğer CRIS varlıkları arasında sorunsuz bir entegrasyon sağlar. Daha sonra tüm varlıklar, gönderme / düzenleme aşamasında otomatik tamamlama / arama işlevleri ve / veya görselleştirmelerde gezinme arasındaki bağlantı kullanılarak birbirine bağlanabilir.

 

DSpace CRIS Nedir?
Mehmet Demirel 2 Temmuz, 2019
Bu gönderiyi paylaş
Arşivle
Giriş to leave a comment

DSpace'de Kontrollü Kelimelerin Yapılandırılması
Açık Erişimde Kontrollü Kelime Ayarları